Motosiklet fiyatlarının son üç ila dört yıl içinde artmasının benzeri görülmemiş bir durum. Ekonomi ile ilgili birden çok faktörün bu duruma nasıl yol açtığından zaten bahsetmiştik. BS4’e geçiş, ABS’yi 125 cc’nin üzerindeki tüm motosikletlerde zorunlu hale getirdi ve ardından BS6’ya geçiş – bunların hepsi daha iyiye yönelik değişikliklerdi, ancak aynı zamanda büyük fiyat artışlarını da beraberinde getirdi.
Tüm iki tekerlekli araçlarda yüzde 28’lik bir GST oranı başka bir vücut darbesiydi. Bu rakamın, yirmi yıldaki en büyük otomobil endüstrisi satış düşüşünü gösteren 2019’a ve daha sonra gelecek olanın öngörülemeyen zorluklarına rağmen, bu rakamın değişmediğini düşündüğünüzde özellikle çok acı veren bir rakam.
Ancak bunların hepsi eski haberler ve birçoğu fiyatlardaki çılgın artışın nihayet BS6’ya büyük geçişin maliyetinin yapıldığı Nisan 2020’den sonra çözüleceğini umuyordu. Geçen yıl bile, çoğu üretici sessizce, ancak istikrarlı bir şekilde fiyatlarını artırıyor.

Peki tam olarak neler oluyor? Üreticilerin kayıp işlerini telafi etmek için fiyatları bir dereceye kadar yükselttiğine eminim, ancak pandeminin tedarik zincirini bozmak açısından çok daha derin bir etkisi oldu. Hepimiz araçların nasıl daha pahalı hale geldiğini duyduk, ancak aynı ilgiyi görmeyen şey, girdi maliyetlerinin ne kadar dramatik bir şekilde arttığıdır. Sadece geçen yıl, hayati hammadde fiyatları fırladı – çelik fiyatları iki katına çıkarken, alüminyum ve bakır gibi diğerleri kabaca yüzde 50 arttı.
Plastikten lastiklere ve elektroniğe kadar her şey çok daha pahalı hale geldi. Yarı iletken kıtlığı bilinen bir başka sorundur (yine, arz açığı fiyatları artırır), ancak aynı zamanda liranın dolar ve euro karşısında sürekli büyüyen açığı da var. Bu, hem ithal edilen hammaddelerin hem de bitmiş bileşenlerin maliyetini etkiler. Pandemi ayrıca nakliye konteynırlarında ciddi bir kıtlık yarattı ve bu da elbette fiyatlarda çarpıcı bir artışa neden oldu.
Bir de akaryakıt fiyatları var. Acımız sadece benzin istasyonunda yakıt doldurduğumuz anlarla sınırlı değil. Araçlar, yüzlerce tedarikçiden sevk edilen binlerce parçadan oluşur. Bir yıl boyunca yakıt maliyetlerinde yaklaşık yüzde 30’luk bir artış, son müşteri olarak sizin de bu farkı ödeyeceğiniz anlamına gelir.
Umarım, yakıt fiyatları söz konusu olduğunda fiyatlar normale geri gelir, ancak yukarıda belirtilen şeylerin çoğunun düzeltilmesi çok daha uzun sürecektir.